mycket mat är viktigt

Något som jag blir påmind om av min egen kropp då och då är vikten av att faktiskt äta tillräckligt! Igår var en sådan dag och ofta blir det lite av en ond cirkel. När jag känner mig trött, kanske för att jag har sovit för lite så tappar jag lätt aptiten, jag kan känna att jag är lite hungrig men jag är absolut inte sugen på mat, jag tvingar mig ändå att äta mat men det brukar alltid bli alldeles för lite. Men problemet är att det får jag genast igen genom att jag istället blir ännu tröttare och framför allt väldigt slö, jag får verkligen noll energi.

Kroppen behöver energi!

För att orka leva det liv man vill och inte känna sig begränsad för att kroppen inte har energi krävs det att vi äter tillräckligt med mat och får i oss tillräckligt med energi. Såklart ska det vara energi som faktiskt innehåller bra med näring också, för bara energi i form av kcal är ju enkelt att få i sig. Kroppen förbrukar mycket energi bara genom att existera, mitt basala energibehov med min längd och vikt ligger på ca. 1400 kcal per dag. Det innebär att om jag i princip inte gör någonting på hela dagen så kommer min vikt att vara stabil om jag äter 1400 kcal per dag för det är så mycket min kropp behöver för att hålla sig levande. Och det är ju sällan vi bara sitter stilla hela dagen, vi vill ju orka röra på oss, vara aktiva, gå en promenade, leka med våra barn, städa, vara pigga på jobbet och så vidare… då krävs det också att vi äter mer.

Du behöver inte vara rädd för mat

Så vi behöver absolut inte vara rädda för mat, tvärtom vi bör älska mat! Mat är det som får oss att orka leva det liv vi vill. Vem vill gå och känna sig energilös och slö? Inte jag i alla fall… men det är lätt att hamna där ibland och då får man försöka peta i sig mat ändå! Ibland (ofta för mig) så kommer aptiten när jag väl börjar äta, men det är svårt och ställa sig och laga mat när man verkligen inte är sugen. Då kan ett tips vara att äta något som du inte behöver laga, en smörgås med mycket energi och bra näring i pålägget exempelvis.