hållbar livsstil är bra

En livsstil du kan hålla

Jag brukar ofta prata om en hållbar livsstil och att jag tycker att en hälsosam livsstil också ska vara en hållbar livsstil. Men vad innebär då en hållbar livsstil? Det kan betyda flera olika saker tänker jag, beroende på vilket sammanhang ordet används men enligt mig så innebär det att man skapar sig en livsstil som man kommer kunna hålla sig till och leva med. Istället för att göra flera drastiska förändringar på en och samma gång som man orkar hålla i ett litet tag, för att sedan återgå till hur det var innan så får man göra små förändring sakta men säkert och sträva efter ett sätt att äta (och leva) som man känner ger mer energi än vad det tar. Helt enkelt en livsstil som du kan hålla.

Ekologisk hållbarhet

Jag tror att när vi talar om hållbarhet så tänker många av oss direkt på ekologisk hållbarhet, det vill säga kort och gott hur vi ska ta hand om jordens resurser. Det här är självklart en mycket viktig sak, även hur hälsosynpunkt, för tar vi inte hand om vår miljö så kommer det påverka vår hälsa negativt. Vi alla är olika och man får så klart tycka vad man vill om hur miljömedvetna människor är eller inte – men det finns i alla fall små saker som vi alla kan göra för miljön skull och en del av de sakerna gynnar även oss själva direkt.

Överskott av mat eller överskott av pengar

Jag tycker förvisso inte att bra mat kostar mer än mindre bra mat, snarare tvärtom men då måste man ha kunskap om vilka alternativ det finns att handla som är bra för kroppen men också snälla mot plånboken. Men det är en helt annan historia som får ett eget inlägg i framtiden. Men en av miljöbovarna är att det slängs ofantliga mängder med mat – det är inte vi privatpersoner som i största mån behöver få dåligt samvete över detta, den mängden mat vi slänger är ingenting jämfört med vad matindustrin slänger. Men det finns något som vi privatpersoner kan göra för att hjälpa till mot detta – som även gynnar vår egen ekonomi och denna lösningen kallas för Matsmart

Produkter från Matsmart

Matsmart köper in mat som annars skulle kastas av olika anledningar, det kan vara kort utgångsdatum, gamla förpackningar, skadade förpackningar eller helt enkelt ett överskott. Sedan säljer de dessa varor nedsatta med 10-90% jämfört med vad det skulle kosta om du köpte i din livsmedelsaffär. Det finns alltså mycket pengar för dig att spara samtidigt som du gör en god gärning. Jag har t.ex. köpt kaffe, knäckebröd, krossade tomater, pasta, hudvårdsprodukter och mycket mer.

Utbudet varierar en del och ibland finns det hur mycket bra skafferiprodukter som helst och ibland är utbudet lite mindre. Matsmart levererar över hela landet och frakten kostar 49 kr och då får du handlar 20 kg.