dålig mat är inte bra för hälsan

Ofta så pratar vi ju om att vi “unnar” oss goda saker och att vi har förtjänat det, som en skål med godis, en bakelse, snabbmat eller liknande men jag har mycket svårt för det tänket och det beteendet och tycker inte till att det bidrar till en hållbar livsstil.

Varför skulle man förtjäna dålig mat?

Varför vill du ge din kropp något som är dåligt för den när du vill unna dig något eller när du har gjort något som gör att du förtjänar något? Om man ska unna sig något så är det väl absolut då man ska ge sin kropp bra saker som den mår bra av och inte en massa skit, för varför skulle det var en belöning? Det bidrar ju också till tänket att hälsosam mat och bra mat är en bestraffning att äta. Ibland – jag säger inte alltid så är “unna-beteendet” också självdestruktivt, man tycker synd om sig själv och då tröstar man sig själv genom mat och framför allt onyttig mat eller andra “skadliga” belöningar.

Bör man aldrig äta onyttiga saker då?

Jo, självklart! Du bör absolut äta onyttiga saker då och då… om du gillar onyttiga saker det vill säga, men det gör ju de flesta av oss. Men däremot tycker inte jag att du bör äta dessa saker för att du ska unna dig eller för att du förtjänar det utan ät det för att du helt enkelt väljer att äta det! Det är ingen skam i att äta en bakelse och du behöver inte göra något speciellt för att förtjäna det, ät en bakelse för att du vill äta en bakelse! Genom hela tiden känna att du måste förtjäna saker eller att det är för att du ska unna dig skapar ett spänt förhållande till ätbara saker. En bakelse är bara en bakelse precis som ett äpple bara är ett äpple och du blir varken en sämre eller en bättre människa av att äta något av dessa.

Men då kan jag ju äta kakor hela dagarna?

Alltså ja visst kan du det, du kan äta precis vad du vill…du kommer inte bli en sämre människa för det – du är inte vad du äter! Men självklart är det ju inte bra för din kropp att stoppa i sig massa socker och annat onyttigt allt för ofta och målsättningen bör vara att du inte ska VILJA äta detta allt för ofta. Målet bör vara att ändra sitt tankesätt så pass att du vill ge din kropp bra saker och inte en känsla av att du måste äta nyttig, tråkig mat. Om du tycker du har gjort något bra och vill unna din kropp något, då borde du ju ge den något som den faktiskt mår bra av, eller hur?