Det här är nog en fråga som skulle kunna diskuteras i princip hur länge som helst och beroende på vem man frågar så skulle man också få olika svar. Men nu är det jag som pratar och därför tänker jag ge min syn på saken, jag vet att det finns de som inte håller med mig och de som kommer att hålla med mig. Så hur vet man om det är nyttig mat?

Vem är maten nyttig för?

Först och främst behöver man nog definiera vem maten ska vara nyttig för. Det finns många faktorer som är avgörande och någon som ska träna extremt prestationsinriktat bör inte äta exakt likadant som någon som har en stor övervikt och vill gå ner i vikt. En annan viktig sak att komma ihåg är att vi har olika gener och våra gener avgör mycket av vårt förhållande till mat och ätande, en del av oss kommer ha svårare att inte överäta medan en del av oss inte har det problemet. Det kommer också vara avgörande för vad vi bör äta och inte äta eftersom en del livsmedel är mycket enkla att överäta och andra är i princip väldigt svåra att äta för mycket av.

Är kalorier in och kalorier ut det viktigaste?

Kalorier in och kalorier ut är det som kommer att få dig att gå ner i vikt, upp i vikt eller att hålla dig viktstabil. Sen finns det flera olika vägar att förhålla sig till den här balansen och det är väl egentligen det som gör att synen på vad som är nyttig mat går i sär så pass mycket. Vi alla vet nog att det finns en mängd olika kosthållningar, så som LCHF, lågkalorikost, Paleo, Periodisk fast med mera och man måste hitta det sättet att äta som man själv mår bra av och det som gör att man håller sig på den mängden energi som man bör utifrån sina förutsättningar/mål.

Då kan man äta chips och gå ner i vikt?

Alltså ja, det kan man rent teoretiskt, eller praktiskt också…bara du håller dig till en mängd som gör att du inte går i dig mer energi än vad du gör av med men det är inget jag skulle rekommendera av flera anledningar. Det som är viktigt att tänka på oavsett vilken kosthållning man väljer är att man får i sig av alla näringsämnen, det vill säga fett, proteiner och kolhydrater men också att man får i sig av alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver och det får man absolut inte av chips. Det andra är att chips och andra produkter som är processerade på det sättet att de bildas en kombination som inte finns naturligt (stärkelse/kolhydrater och fett som chips innehåller) är väldigt lätta att överäta och det är väldigt energitätt men näringsfattigt. Det vill säga att de flesta av oss skulle äta ganska mycket chips, få i oss många kcal men lite näring och skulle troligtvis känna oss ganska hungriga och i slutändan få i oss mer energi än vad vi behöver.

Hur ska man då veta vad man ska äta?

Ja, det kan ju vara svårt att veta och det finns ju olika vägar att gå och man måste hitta det sätt som känns bra för en själv, som man kommer kunna leva med – ni vet en hållbar livsstil. Och det jag rekommenderar är att man håller sig till oförädlade råvaror i största möjliga mån. Äter man mat som är så lite processerad som möjligt och äter någorlunda varierat så får man i de flesta fall i sig den näring, vitaminer och mineraler man behöver och man håller sig oftast på en rimlig nivå av energiintag.

Vad rekommenderar jag?

Här är en lista på vad jag skulle rekommendera om någon frågar om nyttigt mat:

  • Alla grönsaker
  • Fisk
  • Skaldjur
  • Potatis och andra rotgrönsaker
  • Ris
  • Baljväxter
  • Kyckling
  • Kött
  • Mejeriprodukter (utan tillsatt socker)

Det jag vill visa är att vad som är nyttigt är ett komplext ämne men för de flesta av oss så är det tillräckligt med “good enough” och vi behöver inte hänga upp oss på detaljer.